Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 7 април 2017 г.

Крем "Дипломат" - желиран млечен крем с бадеми и шоколадов сос



Напоследък из блоговете се завъртяха спомени от времето на "Балкантурист" , аз също имам спомен за първия желиран крем, който опитах в сладкарницата на единствения хотел в града.
Сервираха го в чаша и изглеждаше точно така:


Казваше се "Дипломат". Бързо го намерих в Голямата "библия" на заведенията за обществено хранене.Има две рецепти с това име - с и без сметана.















След малко промени, резултатът беше чудесен крем, с много приятна мека консистенция  и хрупкави бадеми.
Използвах освен чаши и купички, които след това обърнах.








Продукти
за 6-8 порции

600 мл прясно мляко
3 яйца, разделени
100 г захар
20 г желатин
ванилия
20 мл бренди
стафиди 50 г
бадеми 50 г
100 мл сметана

за шоколадов сос
50 г шоколад 52 % какао
50 мл прясно пълномаслено мляко

 Време за приготвяне: 40мин.
- за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 10 мин.

 
Калории 
Общо 2103 Ккал 
За една порция 263 Ккал 






Приготвяне 

Стафидите се накисват в брендито.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта до пухкав крем.
Прясното мляко се сварява и към него се прибавят разбитите жълтъци, ванилията, брендито и стафидите .
Разбърква се добре и се отстранява от огъня.
Желатинът се смесва с 60 мл вода и се оставя да набъбне.Загрява се за 20 сек . на микровълновата и след пълното разтваряне ма желатина се смесва с млечната смес. Разбърква се много добре и се оставя да изстива.
Белтъците се разбиват на сняг и много внимателно се размесват в изстиналия крем,  с леко разбъркване.
Ядките се запичат за кратко и се смилат или начукват, на едро.Внимателно се прибавят към крема.
Готовият крем се разпределя в чаши или купички.Съхранява се в хладилник.Готов е след 2-3 часа престой в хладилника(да стегне желатинът).
Сервира се с шоколадов сос:
Прясното мляко се загрява за 20 сек на МВ. Добавя се начупения шоколади се бърка до пълното му разтваряне.Получава се рядък шоколадов сос, с който се залива крема.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow